Az éberséget, tudatos jelenlétet támogató egyszerű gyakorlatok hétköznapokba való integrálása, hatalmas változásokat hozhatnak el életünkbe! Folyamatos gyakorlásával megtanulhatjuk, „józan ésszel” irányítani a tudatunkat. Olyan tudatos működés, mely mindannyiunk önsegítő eszköze lehet a mindennapokban. Hosszútávon komoly mankónk lehet, akár döntéseinkben, problémamegoldásainkban, de a kreativitásunkban az intuíciónk felélesztésében is.  Vajon mit jelent a gyakorlás és hogyan kezdjünk hozzá?

#éberség #mindfulness #tudatos #jelenlét #jelen #éber #tudatosság #gyakorlás #hétköznap #fókusz

mindful hétköznap
mindfulness hétköznap

A mindfulness gyakorlásáról gyakran és sokat írtam, de talán nem lehet eleget. Ez egy életforma, egy szemlélet. Vannak akik, a ma is egy spirit hókuszpókusszal, az MBSR nyolc hetes kurzusával vagy éppen a meditációval azonosítják.  Valójában egy évezredes ősi tudás, egy olyan belső eszköz, mely mindannyiunk rendelkezésére áll. Az éberség  gyakorlása,  egy folyamat része, nem végcélja.  Folyamatos gyakorlásával megtanulhatjuk, „józan ésszel” irányítani a tudatunkat. Napjainkban már a korszerű orvoslás ideális eszköze, a szenvedés könnyítése és a kezelések hatékonyságának növelése. Szerencsére hazánkban is alkalmazzák, például arra nyitott, daganatos betegek támogatására profi szakemberek.

Természetesen mindannyian átélünk éber pillanatokat, de ahhoz, hogy ezt fenntartsuk, nagyon sok gyakorlásra van szükség. Ezért javasolom minden esetben, hogy a hétköznapjainkba építsünk be egyre több éberséget erősítő elemet. Miért ne gyakorolhatnánk a tudatos jelenlétet egy séta vagy a zuhanyzás közben? Az étkezés vagy kertészkedés közben.

Valljuk be nem egyszerű meditálni, a fókuszunkat, a gondolatainkat megzabolázni. Hosszú évek gyakorlása vezet ennek magasabb szintű műveléséhez. A lényeg, hogy bárki éberen, tudatosan „jelen lehet” a saját életében, ehhez nem feltétel, a meditáció professzionális művelése. Az éberséget, tudatos jelenlétet támogató gyakorlatok hétköznapokba való integrálása, hatalmas változásokat hozhatnak el életünkbe.

Sokat olvastam, sokfelé tanultam a nagyvilágban az éberség gyakorlásáról és terápiás hatásáról és igyekszem folyamatosan képezni magam, de az elszomorít, amikor olyanokat olvasok, hogy „már 2 éve meditálok, elvégeztem egy kurzust és most lelkesen tanítom”.  A tanulási folyamat sikeressége, nem egy 8 hetes kurzuson múlik, hanem azon mennyire vagyunk képesek beépíteni az életünk apró mozzanataiba a tudatosságunkat. Ugyanez igaz persze, bármely más önsegítő eszközre vagy tréningen megszerzett tudásra is.

Az éber jelenlét, a Mindfulness gyakorlása

Az éber jelenlét, vagy Mindfulness, a tudatosságunk tudatosításáról szól számomra. A gyakorlás pedig nem csak a napi meditáció formájában lehetséges, hanem az éberségünk élesítésével, egyszerű hétköznapi tevékenységeink során. Mindez, hosszútávon nagyon komoly mankónk lehet, akár a döntéseinkben, problémamegoldásainkban, a fókuszolásban, de a kreativitásunkban az intuíciónk felélesztésében is. Kezdjünk hozzá és haladjunk apró lépésekben, napról napra. Van, akinek az arcán lefutó vízcseppek, vagy az apró gyümölcsszemek ízlelése, a hangok megkülönböztetése fog segíteni. Képesek vagyunk sokszor úgy sétálni, hogy nem vesszük észre a táj színeit vagy úgy étkezni, hogy nem is érezzük az étel gazdagságát. Képesek vagyunk, gyakran már a saját mondandónkon gondolkodni, miközben nem figyelünk a másikra egy élő vagy virtuális beszélgetés közben. Nagyon különbözőek vagyunk, ezért más lehet a célravezető a fejlődésünkben, a gyakorlásunkban. De mit jelent a gyakorlás és mi van a gyakorlatok fókuszában?

A gyakorlatok során először, tudatosítjuk magunkban a figyelmünk tárgyát, közben persze észlelünk különböző figyelmünket megosztó gondolatokat, testi érzeteket, ezeket hagyjuk szépen elsuhanni, ne aggodalmaskodjunk ezeken!

Figyelmünket tereljük vissza szelíden a kezdeti fókuszhoz. Napról napra, kevesebb zavaró gondolat fog beúszni tudatunkba és éberségi szintünk is folyamatosan emelkedik majd.

Türelem, kitartás!  Az apró sikerek megélése, napról napra, támogatja a folyamatunkat. Sok sikert, csodás éber felismeréseket kívánok Neked!

Varga Sylvia, a Kreatív kalandorok blog szerzője

Akit mélyebben érdekel a téma, többet olvashat a blogon, a

  • Praktikus gyakorlatok a hétköznapokban c. ,
  • Személyes élmények a Mindfulness gyakorlásában c.  
  • Boldogság és Mindfulness c.
  • Éberséget támogató meditáció címmel,
  • Gyalogolj a  boldogabb, kreatívabb életed felé c.
  • A Mindfulness story c.