Művészet mint terápia kreatív
Művészet terápia kreatív

Van egy jó hírünk, sőt csak jó van! Gyakorlatilag bármelyik alkotó tevékenység lehet terápiás hatású, ráadásul egy cseppet sem számít, hogy mennyire érezzük magunkat tehetségesnek vagy éppen tehetségtelennek. Meglehet, valaki alig boldogul a billentyűk erdejében vagy még nehézkesen formálódik az agyag az ujjai között, mégis a 21. század Mozartjának vagy Rodinjének képzeli magát. Ezzel semmi gond, nincs jelentősége a folyamat szempontjából! Garantáltan, csak előnyünk származhat a kreatív, alkotó tevékenységből.

Számos kutatás támasztja alá az alkotó tevékenységek terápiás hatását. Az Egészségügyi Világszervezet 2019-es jelentése megállapította, hogy a művészeti tevékenységek segítenek megbirkózni az érzelmeinkkel, szabályozni azokat és csökkenthetik a magány érzését! Az American Journal of Public Health 2010-ben közzétett, a művészettel és az egészséggel kapcsolatos tanulmánya rámutat, hogy a művészi tevékenység bármely formájának rendszeres gyakorlása, pozitívan hat a közérzetre, önértékelésre, enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit és egyértelműen csökkenti a stresszt.

Body&Mind

Az alkotás remekül reprezentálja, elme és test, „body&mind” működésének kapcsolódását, azt, ahogyan támogatja az idegrendszer szabályozását. Amikor rajzolunk, akkor a testünket a ceruza irányítására, az elménket pedig a kéz mozgásának irányításárára használjuk. A fókuszált, irányított mozgás hozzájárul az idegrendszerünk paraszimpatikus szárnyának aktiválásához, amely nyugtató jeleket küld az agyban és a testben. Ezért érezhetjük nyugodtabbnak, fókuszáltnak magunkat, amikor egy képet festünk, vagy egy gitár akkordra koncentrálunk.

A mentőöv

Mindenkinek hasznos, ha van egy egyéni megküzdési „készlete”, mely lenyugtatja az idegrendszerét a kritikus időszakban. Természetesen remek mentőövek lehetnek egy viharosabb időszakban, a művészetterápia eszközei. Ilyen például a mostanában divatos kifestő album színezgetése esténként lefekvés előtt, ha valaki nem akar egyből egy olajfestménnyel kezdeni, ilyen lehet a kollázs készítés, kavicsfestés, ami egyszerűen kivitelezhető és még kedves üzeneteket is küldhetünk vele. A mini zen kertek rendezgetése vagy a szintén trendi horgolás, amikor egyedi mintákat is megalkothatunk. A férfias kézműves „játékok” között vannak tradicionális alkotó tevékenységek, mint a fafaragás, bőrözés, asztalos munkák, melyek a természetes anyagok megmunkálásával, formálásával még közelebb visznek az ősi mintáinkhoz.

Varga Sylvia /Kreatív Kalandorok /CreatiCity intézet