2020.04.22. Föld Napja, Earth Day
Hogyan mobilizálhatjuk kollektív és Érzelmi Intelligenciánkat kapcsolatainkban, a bolygónkhoz való tudatosabb és gyógyító kapcsolódásban? A világjárványra nem készültünk. A klímaváltozás következményeire felkészülünk?
#remény #hope #EQ #tudatosság #földnapja #érzelmiintelligencia #felelősség #empátia #rugalmasság #cselekvés #earthday #drjanegoodall #reziliencia #kollektívintelligencia

Jane Goodall Intézet


,,Egyik oka hogy bizakodó vagyok a jövővel kapcsolatban az az intellektusunk. A másik a tudomány, mert kezdenek olyan innovatív módszereket találni, amelyekkel nagyobb harmóniában élhetünk a bolygónkkal. Dr. Jane Goodall. „

A jelenlegi krízis és a bizonytalanság sokunk gondolkodását és érzelmi állapotát befolyásolja. Egy érzelmi hullámvasút állomásait élik meg nap, mint nap családok. A lelassulás pozitív hatásai, az egymásra találás kergetőzik a bizonytalansággal, a nyomasztó gazdasági következmények ránk nehezedő súlya mindenkit megérint valamilyen formában.Képesek vagyunk az elgondolkodtató felismeréseinket cselekvéssé formálni a jövőnkért?
Az érzelmileg intelligens, tudatos vezetők, családfők, hétköznapi hősök szerepe inspiráló példakép lett. Motiváló erő, azok számára, akik nehezebben birkóznak meg a változásokkal. Most, a változásokat egyébként rugalmasan kezelő, reziliens egyének is elbizonytalanodhatnak és a szorongás enyhébb tüneteit érezhetik magukon. Ilyenkor nagyon fontos, a picit még furcsán hangzó, önmagunkkal való együttérzés, a „self-compassion” megélése, megengedése. Nem azonos fogalom ez, az önértékeléssel, egy sokkal holisztikusabb hozzáállást igényel önmagunk felé. Tehát az érzelmeink menedzselése, az empátia és odafigyelés, mint az érzelmi és társas intelligencia meghatározó készségei, nem csak a kapcsolatainkban, hanem magunk felé is kiemelkedő jelentőségűek.
Mentális és fizikai egészségünket azonban nem függetleníthetjük környezetünk, bolygónk állapotától. Földünk táplál minket, a csodálatos természet, ha kell, gyógyít minket, sajnos lassan erején felül. Vajon mit teszünk azért, hogy az egyensúly fennmaradhasson, hogy a „kölcsönvett” erőforrások értékét a helyén kezeljük és felismerjük? Még nem eleget, de már egyre többször beszélünk róla. Azonban az empátia sem ér sokat, ha nem követik tettek. Lehet, hogy ennek a témának a kényszerű kezelését a jövő generációira hagyjuk?
Mi, humanoidok, mint bolygónk „legintelligensebb” lényei, tudunk valóban intelligens példát mutatni a következő generációnak, tudunk tanulni őseink mélyebb bölcsességéből?
Jane Goodall világhírű etológus a vírus berobbanásakor egy elgondolkodtató videóüzenetet tett közzé mindazoknak, akik szenvednek a koronavírus járvány közvetlen vagy közvetett következményeitől. „Remélem és imádkozom azért, hogy ez a rémálom hamarosan véget érjen. Abban is reménykedem, hogy a megevésre szánt és szörnyű körülmények között tartott vadállatok rémálma is véget ér mielőbb. Azért is befogják őket, mert sokan azt hiszik, hogy a különböző állati részek jótékony hatással lehetnek bizonyos betegségek esetén, erősíthetik az immunrendszert vagy akár a férfiasságot. De az állatoknak: a medvéknek, a tobzoskáknak, a cibetmacskáknak, a denevéreknek, a rinocéroszoknak és társaiknak is vannak érzéseik. Akárcsak mi, ők is szenvednek a fájdalomtól, félnek, magányosak és reményvesztettek. A világ minden részén pusztítjuk az állatok élőhelyét, csak hogy építőanyaghoz jussunk, hogy városokat, házakat építsünk és hogy a mi életünk sokkal komfortosabb legyen. Ennek következményeként magunkra szabadítottuk a klímaválságot. Sok állat és növényfaj kipusztult. A vadállatok piaci árusítása, és szórakoztatásra való használata pedig szabadjára engedte a vírusok egy új, szörnyű generációját. Ezek a vírusok megtalálhatók az állatokban, de nincsenek rájuk hatással, viszont könnyen mutálódnak és ezáltal új betegségeket szabadítanak ránk, például az Ebolát, a SARS-t, a MERS-t és a jelenlegi Koronavírust. Éljünk együtt békében és harmóniában. (Fordította Balogi Virág. Forrás Jane Goodall Institute Belgium, további információkat találhatunk a magyarországi Jane Goodall Intézet oldalán.)”
2020. április 22-én világpremierrel kerül bemutatásra Jane Goodall: A remény című dokumentumfilm. A kétórás dokumentumfilmből kiderül, miként vált Dr.Goodall újszerű felfogásával az élővilág megmentéséért vívott harc ikonjává.
A szemléletváltás igazán hiteles és ilyen ikonikus alakjai kevesen vannak, azonban bízzunk benne, hogy az aktuális katasztrófa sokakban indít el, egy tudatosabb, empatikusabb hozzáállást. Mert, mindannyiunkban, ott van a lehetőség, hogy akár egyéni kezdeményezésekkel, apró kreatív lépésekkel tegyünk valamit a pozitív változásokért.

Varga Sylvia/KreativKalandorok /Wanderlee Magyarország /CreatiCity Kutató Intézet