Hogyan kapcsolódnak ezek a trendi témák egymáshoz? Tegyünk egy kis rendet, nézzünk rá röviden az összefüggésekre. A Flow állapotban tudatosan jelen vagyunk a pillanatban vagy csak „áramlunk” és élvezzük ? Mit hoznak a kézműves tevékenységek az életünkbe?

Akik ismernek, tudják, hogy az előbbi témák és az összefüggések boncolgatása lételemem.  Most azoknak, szolgálok egy rövidke áttekintéssel, akik szeretnének a felszínes tudatosság hangzatos madárcsicsergős mezején, picit mélyebbre ásni. A Mindfulness, a tudatos vagy éber jelenlét gyakorlásáról egyre többet hallunk, jómagam is írogatok 2008 óta.

Mindfulness és Flow?

Míg a FLOW, Csíkszentmihályi  professzor által kutatott és alkotott kifejezés, határozottan része a Tudatos jelenlétnek, fontos megjegyezni, hogy a  Mindfulness, a  tudatos jelenlét gyakorlása nem egyenlő a Flow, az áramlás állapottal.

flow mindfulness kreatív kalandorok kép:wallup

Nem meglepő, hogy a kézműves és alkotó tevékenységek során, sokan jutnak el a vágyott Flow állapotba, megtapasztalva, annak szellemi és fiziológiai előnyeit. Bizonyára hallottuk már olyat, hogy „Flow-ban vagyok”, kérlek ne zavarj..

A Flow állapotában, az egyén tudatos a cselekedeteit illetően, de nem tudatos a tudatosságát tekintve. 

Hogyan??  A Mindfulness vagy Tudatos jelenlét nem egy adott állapot elérésének tekinthető, hanem annak szándékos tudatosítását, ami jelen van, amiben jelen vagyunk! Leginkább a tudatosság tudatosításaként értelmezhető.